Veelgestelde vragen

Hoe werkt de warmtepomp samen met het Triple Solar paneel?

hoe werkt een wamrtepompDe warmtepomp wordt de vervanger van de aloude CV ketel of HR ketel.

De warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt van laagwaardige warmte uit de buitenlucht hoogwaardige warmte voor de verwarming van de woning. In het voorbeeld hiernaast zie je dat de warmtepomp met het Triple Solar paneel warmte uit de buitenlucht haalt en in de woning brengt.

Het Triple Solar paneel werkt anders dan een zonneboiler. Omdat het paneel gebruik maakt van zowel directe zonne-instraling als buitenlucht en daglicht, waar een zonneboiler alleen direct instraling gebruikt, kan het systeem het hele jaar door het huis van warmte en warm tapwater voorzien.

Er zijn ook warmtepompen die gebruik maken van de warmte in de aarde.Voor de uitleg over de precieze werking van de warmtepomp, zie het tabblad hieronder.

 

Hoe werkt de warmtepomp precies?

hoe werkt een warmtepomp precies

 

De warmtepomp werkt op elektriciteit en heeft een vergelijkbare werking als een koelkast.

Laagwaardige warmte wordt met behulp van elektriciteit omgezet in hoogwaardige warmte.

De warmtepomp waar wij over spreken is een compressiewarmtepomp. De drie belangrijkste onderdelen zijn de verdamper, de compressor en de condensor. Die spelen een rol in de drie stappen waarmee de warmtepomp warmte verzamelt: warmte ophalen, samenpersen en afgeven.

Warmte ophalen uit de bron

De verdamper bevat een zogeheten transportvloeistof die al bij lage temperatuur verdampt. De vloeistof is vergelijkbaar met de koelvloeistof uit koelkasten en airco’s. De warmte van de bron (Triple Solar paneel) is voldoende om de vloeistof in de verdamper te verwarmen en te laten verdampen.

Samenpersen

De compressor in de warmtepomp perst de damp vervolgens samen. Daardoor stijgt de druk en neemt de temperatuur toe. Voor deze compressie is energie nodig. Het gaat om een elektrische warmtepomp als compressie plaatsvindt met een elektrische compressor.

Warmte afgeven

In het derde belangrijke onderdeel van de warmtepomp, de condensor, krijgt de damp weer de ruimte door het expansieventiel. Daardoor neemt de druk af en gaat de damp weer over in vloeistof. Daarbij komt warmte vrij. Die warmte gaat via de condensor naar het afgiftecircuit, oftewel de verwarmingsinstallatie of boiler. De temperatuur van de afgegeven warmte is aanzienlijk hoger dan de temperatuur van de opgenomen warmte.

De transportvloeistof stroomt vervolgens weer naar de verdamper en het proces begint weer opnieuw.

 

 

Moet de zon schijnen voor de goede werking van de warmtepomp?

Nee dat hoeft niet.

De warmtepomp kan alle energie (=warmte) gebruiken. Het maakt gebruik van de buitentemperatuur (dus ook ’s nachts), het daglicht of zonlicht.

 

Met zon zal de warmtepomp wel efficiënter werken?

Ja, dat klopt. Hoe warmer het Triple Solar paneel, hoe minder elektriciteit de warmtepomp gebruikt. Dus overdag werkt de warmtepomp zuiniger dan ’s nachts.

Wat is de COP?

De COP is de Coefficent of Power, zeg maar het rendement.

Een COP van 5 krijg je als je bij 10 °C buiten temperatuur met de warmtepomp 35 °C maakt voor de vloerverwarming. hoe dichter deze temperaturen bij elkaar liggen hoe minder elektriciteit de warmtepomp gebruikt en dus hoe hoger de COP.

Voorbeelden:

Buitentemperatuur   0 °C – binnen 35 °C → COP = 4

Buitentemperatuur 10 °C – binnen 35 °C → COP = 5

Buitentemperatuur 20 °C – binnen 35 °C → COP=  7

Wat is het belang van de oriëntatie op het zuiden?

Hoe warmer het Triple solar paneel, hoe hoger de COP!

Dus als het paneel op het zuiden gericht is en je hebt een flauw winterzonnetje heb je eeen zuiniger werking van de warmtepomp

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

Wij beantwoorden graag uw vragen.

Contact