De Tiny TIM is door de jury van BouwExpo Tiny Housing uit 250 inzendingen gekozen als winnaar in de categorie Tiny Housing Pioniers.

Opwekken, bewaren,zuiveren. Dit waren de kernwoorden die de Tiny TIM representeerde tijdens deze wedstrijd. Dankzij de vele technieken die samenkomen in de Tiny TIM is dit kleine huisje volledig zelfvoorzienend.

De Prijsvraag

Begin 2016 schreef de gemeente Almere de prijsvraag ‘Bevrijd Wonen. Jouw Tiny House in Almere!’ uit en nodigde hiermee alle geïnteresseerde uit hun ideeën over Tiny housing in te zenden voor de BouwExpo. Zowel professionals als architecten, bouwers en ontwikkelaars als (groepen van) niet-professionals konden meedoen. Onderzoeksinstellingen of ontwikkelaars die bijvoorbeeld een nieuwe duurzame techniek of een betaalbaar prototype van een mogelijk seriematige productie willen uittesten waren uitgenodigd deel te nemen.

Jury rapport over de Tiny TIM; OPWEKKEN-BEWAREN-ZUIVEREN

“De jury is er sterk van overtuigd dat dit plan werkt. Deze inzender is ver wat betreft pionieren en zelfvoorzienendheid. De toegepaste technieken zijn bijzonder en geïntegreerd in het ontwerp, dat aan zeiljachten refereert. Dit plan kan als inspirator dienen.”

De zelfvoorzienende oplossing

Afgelopen najaar zijn verschillende partijen samengekomen om de Tiny TIM te realiseren. Het idee kwam architectuur- en landschapsfotograaf Hans Peter Föllmi, architect Jurgen van der Ploeg en de studenten van de UvA (Future Planet Studies) Dante Föllmi, Waas Thissen en Abe van der Woude. Zij hadden als doel het ontwikkelen van een kleine woning gemaakt van minder grondstoffen, met minder energiegebruik en minder woonkosten. Leven met minder materiële ballast, ontspullen en consuminderen.

Voor de Tiny TIM werden werd Triple Solar gevraagd een installatie te ontwerpen die zonder poespas altijd werkt en met minimaal energiegebruik functioneert. We hebben speciale PVT panelen ontworpen op basis van een Solar Frontier PV-paneel met dunne film technologie. Hierdoor krijg je, over het jaar verdeeld, een optimale energieopbrengst . Dit is belangrijk voor een autarkische installatie, want het gaat er niet om hoeveel energie je op jaarbasis opwekt, maar wanneer. Het grote buffervat zorgt voor een overbrugging van enkele dagen. De accu’s slaan de elektriciteit op van de windmolens en de PVT panelen. Met deze energie wordt de warmtepomp gevoed. Samen maken al deze systemen de Tiny TIM volledig zelfvoorzienend!